(w)etenschap

Vet gezond!

18/09/'16

Vetten zijn binnen de kPNI een heel belangrijke voedingsbron die dagelijks op ons menu moeten staan. Vetten zijn totaal niet schadelijk maar hebben, volledig ten onrechte, een slechte reputatie gekregen. Het is wel belangrijk om voldoende juiste vetten te eten en de slechtere vetten te vermijden.

Iedereen weet nu ondertussen wel dat we transvetten en verzadigde vetzuren moeten vermijden (in industrieel bereid voedsel zoals margarine, fastfood, kant-en-klare maaltijden, alle gefritureerd voedsel, gebak, koekjes, chips, …).

De minder gezonde vetzuren zijn omega-6-vetzuren (arachidonzuur in vlees en linolzuur in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, palmolie, maisolie,…).

De gezondere vetzuren zijn de enkelvoudige onverzadigde vetzuren of omega-9-vetzuren (oliezuur uit olijfolie, avocado, kokosolie en noten) en de meervoudige onverzadigde vetzuren of omega-3-vetzuren (EPA & DHA uit vette vis, en alfa-linoleenzuur uit noten en lijnzaad)

Het probleem in onze westerse voeding is dat de verhouding van de vetzuurinname helemaal verkeerd loopt. We consumeren te veel omega-6 en veel te weinig omega-3.  En dit kan leiden tot een niet tijdig opgeloste ontsteking (low grade inflammation) die de basis kan worden van latere ziekte of pijn.

De juiste vetzuren, omega-3-vetzuren zorgen voor een goede energieverdeling en zijn noodzakelijk om de ontsteking op tijd op te lossen.  Omega-3 is heel belangrijk voor wondhelingsprocessen in ons lichaam.  Wanneer onze cellen geladen zijn met omega-3-vetzuren (Epa en DHA uit vis) i.p.v. omega-6 (linolzuur in margarine, zonnebloemolie, varkensvlees) dan wordt de ontsteking op tijd beëindigd.  De juiste vetzuren (Epa) worden omgezet in lipoxinen en resolvinen die de ontsteking stopzetten en chronische inflammatie vermijden.  Wie meer informatie wil over de wondheling, kan hier het artikel van Thomas D'havé nalezen. 

Omega-3-vetzuren kunnen een ondersteunende rol bieden bij auto-immuunziekten zoals reuma, astma en ziekte van Crohn en hebben een positief effect op de hersenen.  Hersenen bestaan voornamelijk uit water en vet. Dus is het maar normaal dat vetzuren een belangrijke rol spelen bij de opbouw en onderhoud van de hersencellen. Veel onderzoek toont aan dat omega-3-vetzuren de kans op dementie, depressie en herval bij manisch-depressieven drastisch verminderen. Ze spelen niet enkel een rol bij het onderhoud van het oude brein maar ook bij het ontwikkelen van het jonge brein! Een foetus heeft veel omega-3 nodig voor de ontwikkeling van z’n hersenen. Wanneer er niet genoeg voorradig zijn, dan onttrekt het kind deze bij de moeder.  Hierdoor krijgt de moeder een laag omega-3-vetzuurgehalte en is ze vatbaar voor postnatale depressies.  Voldoende vette vis eten tijdens de zwangerschap is dus goed zowel voor de baby als de moeder.

En last but not least, de oplossing om meer vet te verliezen? Eet meer vet!, een artikel van Thomas D'havé, is de moeite waard om te lezen! Als geen ander beschrijft hij haarfijn hoe een variant op het ketogeen dieet de oplossing is om vet te verliezen.  Dus 'high fat, low calorie' om de ontstekingen te verminderen, het chronisch geactiveerd immuunsysteem uit te schakelen en de lever vet te laten afbreken. Zo krijgen de hersenen weer de juiste energie en kunnen ze weer juiste beslissingen nemen. Lees meer.

Dus vet ja, zeker, maar dan wel het juiste vet!

Breng de (w)etenschap op je bord met onderstaande gerechtjes: