Vis

Geroosterde sardines

31/05/'19

Een BBQ hoeft niet altijd zwaar en pro-inflammatoir te zijn. Laat de worstjes eens links liggen en kies voor een gezonde "ketogene barbecue" vol goede vetzuren.


Geniet tijdens zomerse dagen van deze gegrilde sardientjes.
Sardines zijn super lekker en één van de grootste bronnen van essentiële omega 3-vetzuren op aarde. Meer nog, het hoort bij de sterkste ketogene voedingsmiddelen en zijn sterk anti-inflammatoir en stimuleren onze vetverbranding.
Waarom? Wel, deze kleine supervisjes bevatten de noodzakelijke vetzuren DHA en EPA die uiterst belangrijk zijn ter preventie van hart en vaatziekten omdat ze ook een verlagend effect hebben op het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Daarnaast is DHA ook een belangrijke bouwsteen voor onze hersenen en ogen. Tenslotte zijn sardines ook rijk aan vele noodzakelijke mineralen (kalium, magnesium, zink, …) en vitamines (vit B3, B5, E, K, …).

Ben je ook verlekkerd op deze visjes? Maar heb je geen tijd om te barbecuen? Of zoek je naar een snelle gezonde, ketogene lunch? Kies dan voor heerlijke en duurzaam gevangen sardines in blik (citroen, knoflook en chili).  Deze kwaliteitsvolle sardines in blik hebben geen verschil met verse sardines in voedingswaarde. De gewilde omega-3 of visvetzuren blijven bewaard.

In dit recept combineer ik verse sardines met wat avocado, peterselie en kappertjes.  Maar je kan deze kleine visjes ook serveren met een heerlijke, supergezonde en anti-inflammatoire waterkerspesto.

Op en top zon en gezondheid op je bord!

 

 

 

 

Recept - Geroosterde sardines

Voor 2 personen:

Snijd de sjalot fijn. Prak het vruchtvlees van de avocado met een vork.  Doe de avocado en fijngesneden avocado in een kom. Besprenkel met het sap van 1/2 citroen. Kruid af met een snuifje zeezout en een mespunt piment d' Espelette of chilivlokken.  Meng goed door elkaar en zet afgedekt in de koelkast.
Controleer de buikholte van de sardines voor ingewanden en haal deze er eventueel uit. Spoel en was de sardines van binnen en buiten, en dep ze droog.
Wrijf eventueel de rooster nog wat in met olijfolie en bak de sardines nu direct boven de kolen gaar tot ze een mooie goudkleur krijgen, dat is zo’n 2 – 3 minuten per zijde.
Werk af met wat olijfolie, peper, kappertjes, een schijfje citroen en wat peterselie. Serveer samen met de avocado.

Zon op je bord !
Smakelijk

Tip: serveer deze sardines ook eens met een supergezonde  waterskerssalsa.

Print dit recept