Vis

Kom vol mineralen, recht uit de zee!

04/02/'19

(H)eerlijke kom vol mineralen!

Algen en zeewier, ik ben er echt gek op.

Deze voeding, recht uit de zee, zit vol eiwitten en goede vetzuren, en bevat naast vezels ook veel B-vitamines en mineralen (zoals jodium en ijzer). Echte krachtvoeding voor ons immuunsysteem EN onze hersenen.

De eerste soort algen die dit gerecht bevat is kelp.  Deze kelpnoedels bestaan uit kelp, water en natrium alginaat (natuurlijke stof die uit bruin zeewier gewonnen wordt). Deze noedels zitten vol vitaminen, mineralen, natuurlijke vetten, goede vezels en andere essentiële bouwstoffen voor het lichaam. Dit zijn bijvoorbeeld vitamine B1, B2, B11 en C en is tevens zeer rijk aan natrium, kalium, calcium, magnesium, jodium, ijzer, fosfor, koper en zink. Ze zien eruit als pasta maar zijn wel degelijk tarwe- en glutenvrij. Zeewier geeft een verzadigend gevoel, het wordt langzaam afgebroken in de maag en er komen gezonde stoffen vrij.  Zeewiernoedels geven nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot granenpasta. Door hun neutrale smaak, kan je deze noodels met veel ingrediënten combineren. 

“Een kom vol vitaminen, mineralen, natuurlijke vetten, vezels en andere essentiële bouwstoffen voor het menselijke lichaam.”
Heerlijke voeding recht uit de zee, eenvoudig en snel klaar te maken."

 

De tweede soort algen die ik hier gebruik om het gerecht af te werken zijn dulse vlokken. Dulse wordt geteeld op de kusten van de noordelijke Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan, en is een roodwier. Het is een belangrijke bron van vezels in IJsland, Noord-Ierland, en in Canada. Je kan dulse direct uit de verpakking eten als een snelle snack die boordevol eiwitten en ijzer zit. Dulse kan gegeten worden wanneer je extra energie nodig hebt, of de hersenen wil stimuleren. Het is ook lekker in salades, wokgerechten en soepen.

De jonge spinazie, die ik eraan toevoeg, zit ook nog eens boordevol mineralen en B-vitamines.  De ideale combinatie om je mineralenhuishouding en B-vitamines op peil te houden

Hier serveer ik dit gerecht met zalm (extra vetzuren) om ons lichaam en hersenen helemaal topfit te krijgen.
Gezien de neutrale smaak van de kelpnoedels, kan dit gerecht nog extra smaakmakers hebben.  De pure garnalenfond zal hier mooi tot zijn recht komen. Garnalen zijn niet enkel een goede bron van eiwitten en omega3-vetzuren, ze bevatten veel mineralen (oa jodium, zink en selenium).

De jus werd afgewerkt met een lepel coconut aminos.  Dit is een (h)eerlijk smaakmaker op basis van kokosbloesemsap.  100% natuurlijk en biologisch.  Met 1 eetlepel kan je een volledig gerecht op smaak brengen. Het is een perfect alternatief voor sojasaus: een tikje zout, een tikje zoet en heerlijk vol van smaak. Maar zonder anti-nutriënten!

 

Wil je meer weten over algen en zeewier? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Binnen enkele weken zet ik deze krachtvoeding nog extra in de kijker.

Recept - Kom vol mineralen, recht uit de zee!

Voor 2 personen:

  • 2 stukken verse zalm
  • 1 teen knoflook
  • ​340 g Kelp noedels (bestel nu)
  • paddenstoelen naar keuze (boschampignons, shiitake, morieltjes, oesterzwam, ...)
  • 400 g jonge spinazie
  • 1 el coconut aminos (bestel nu)
  • 200 ml garnaal fond (bestel nu)
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • geurloze kokosolie (bestel nu)
  • dulse bio algenvlokken (bestel nu)
  • peper en zout (keltisch zeezout bestel nu)

Spoel de jonge spinazie met koud stromend water en laat goed uitlekken. Maak de paddenstoelen schoon. Versnipper de sjalot en plet het teentje look.
Stoof de sjalot en look aan in wat geurloze kokosolie.  Voeg de paddenstoelen toe en laat even meebakken op hoog vuur.  Voeg nu de spinazie toe en zet het vuur iets lager.  Eens de spinazie geslonken is, blus je af met 1 el coconut aminos en de garnaal fond. Kruid eventueel met een snuifje peper en zout. Spoel de kelp noedels af en voeg toe aan de spinazie.  Roer even goed om en houd warm of nog even op een laag vuurtje staan.

Ondertussen kan je de zalm bakken.

Spoel de vis kort af onder koud stromend water en dep met wat keukenpapier droog. Kruid eventueel met wat peper en zout.  Laat wat geurloze kokosolie smelten op middelhoog vuur.   Bak de vis langs beide kanten 2-4 minuten (afhankelijk van de dikte).

Schep wat noedels en groente op een bord. Schik de zalm er bovenop en werk af met wat dulse vlokken.

Mmmmm! Snel, heerlijk en gezond...

 

Print dit recept