Hip hapje

Zalm avocado Oost-Indische kers

14/09/'16

Een O, mega(3) hapje!!

De verhouding in ons lichaam van omega-3 (Epa uit zalm) en omega-9 uit avocado) ten opzichte van omega-6 (linolzuur) wordt hersteld en heeft een sterke anti-inflammatoire werking.  Een tekort aan omega-3 vetzuren wordt binnen de KPNI gezien als een sluipmoordenaar omdat omega-3 noodzakelijk is voor vele functies in ons lichaam. Tekorten leiden tot een niet-opgeloste wonde of ontsteking met een laaggradige ontsteking tot gevolg. Een dagelijks verhoogde inname van deze goede vetzuren, is hierbij van onschatbare waarde. 

Avocado en zalm gecombineerd met de Oost-Indische kers en mierikswortel is een krachtig recept om zowel je lichaam te voorzien van goede verzuren als het immuunsysteem te versterken.  De belangrijkste actieve werkzame stof, immers, van Oost-Indische kers en mierikswortel is glucosinolaat. Glucosinolaten hebben antibacteriele, antivirale en antimycotische werking. Zowel infectieziekten als slijmvliesontstekingen worden aangepakt.

Dit is een leuk hapje of amuse om bij je vrienden mee uit te pakken: heel creatief en helemaal KPNI! Bovendien is het ook snel klaar! Ik maak deze amuse vaak met een variant van gravad lax als alternatief voor de gerookte wilde zalm.

Recept - Zalm avocado Oost-Indische kers

  • 10 tal blaadjes Oost-Indische kers of 10 blaadjes van kleine slaharten
  • 150 g gerookte wilde zalm
  • 1 rijpe avocado
  • 1 bio citroen
  • Olijfolie
  • Tabasco
  • Eetbare bloemen en kruiden in bloei
  • Mierikswortelsaus

Was de blaadjes Oost-Indische kers of sla.  Dep ze droog. Was de bio citroen en verdeel in 2 parten.  Pers het sap van de ene helft in een kommetje. Voeg een gelijke hoeveelheid olijfolie toe en enkele druppeltjes tabasco.  Meng en zet opzij.  Verwijder de schil van de rijpe avocado.  Snijd hem middendoor en verwijder de pit.  Snijd met een scherp mes de avocado in fijne plakken. Verdeel de zalm in 10 stukjes. Wrijf de Oost-Indische kers of sla in met het oliemengsel. Leg daarop een plakje avocado. En daarop een stukje zalm. Bovenop de zalm breng je een halve koffielepel mierikswortelsaus.  Schik daarop wat vers geplukte bloemen van je kruiden in bloei of eender welke eetbare bloemen uit je tuin (enkele bloementjes van lavendel, madeliefjes, viooltjes,…). Gebruik de overgebleven helft van de citroen voor de zeste . (Rasp de buitenkant van de schil met een grove rasp.) Werk je amuse af met een beetje van de zeste en enkele druppeltjes van je olie.  Indien er nog wat van je olijfolie (met tabasco en citroen) overblijft, bewaar je deze als dressing voor je sla.

Print dit recept