Ontbijt

Zadenbroodjes

15/09/'16

Deze heerlijke, feestelijke zadenbroodjes brengen de nostalgische geur van vers ovengebakken brood in je keuken!

Vaak krijg ik te horen dat mensen ’s morgens hun brood niet kunnen missen.  Te veel mensen eten te vaak 2 broodmaaltijden per dag. Eigenlijk moeten we gewoon van deze foute aangeleerde gewoonte afstappen en veel minder granen eten.  Want granen en voornamelijk tarwe (gliadine) geven een grote belasting op ons immuunsysteem. Over het effect van granen op ons lichaam, kom ik uitgebreid op terug in onze eerste kookworkshop (r)evolutionair ontbijt.  Want eens je weet wat je eet, dan is de keuze voor een gezond ontbijt snel gemaakt! En zijn zoveel lekkere gezonde manieren en alternatieven om bewust met een correct ontbijt je dag te starten.  En dit geldt eigenlijk voor elke maaltijd: weet wat je eet!

Een heilzaam alternatief voor granen, en heel dankbaar in de keuken, zijn zaden! Je kan ze op allerlei manieren verwerken in je recepten.  Deze zadenbroodjes zijn al talrijk uit de ovens van onze patiënten gekomen! Dit is geen rotsvast recept: ga gerust zelf wat experimenteren met andere ingrediënten zoals verse kruiden (brandnetel, basilicum, tijm, rozemarijn, bieslook, oregano, ..), stukjes donkere chocolade, vanille, curcuma, curry, olijfjes, … Je kan de broodjes zowel koud als warm serveren, als ontbijt of lunch, vergezeld met een fris slaatje of met een dip of spread.

Recept - Zadenbroodjes

  • 100 g tapiocameel
  • 40 g arrowroot poeder
  • 65 g amandelmeel
  • 20 g kokosmeel
  • 120 ml lauw water
  • 60 ml zachte olijfolie
  • 1 ei
  • Knoflookpoeder
  • Kruiden naar keuze (verse of gedroogde)
  • Zadenmengeling (pompoenpitten, zonnebloempitten, maanzaad, sesamzaad)

Verwarm de oven op 175°C. Meng tapiocameel, amandelmeel, arrowroot poeder en kokosmeel in een kom.  Voeg 1 losgeklopt ei, lauw water en de zachte olijfolie toe.  Meng alles goed en laat een kwartier tot half uurtje rusten tot je een deeg bekomt.  Tapiocameel en arrowroot worden gebruikt als bindmiddel en hebben een beetje tijd nodig om het vocht op te nemen.  Je kan ook eventueel nog wat extra tapioca- of amandel- of kokosmeel toevoegen indien het deeg nog wat te slap is om balletjes te vormen.  Verdeel de deeg in 3 delen.  Maak van het eerst deel 3 bolletjes ‘natuur’ en leg ze op een bakplaat voorzien van bakpapier.  Van het tweede deel maak je eveneens 3 bolletjes. Deze bolletjes wentel je in de zadenmengeling.  Het derde deel vermeng je met de knoflookpoeder en italiaanse kruiden en maak er ook 3 bolletjes van. De bolletjes behouden bij het bakken (zo goed als) hun grootte.  Bak de broodjes gedurende 35 minuten in de oven af.  Het kan zijn dat de zadenbolletjes tijdens het bakken wat olie afgeven, no worries, het komt goed! Haal ze uit de oven en geniet met z'n allen!

Als je de deeg op een bakplaat uitspreidt en voor 20 minuutjes in de oven afbakt, krijg je een heerlijke pizzabodem!

Print dit recept