(w)etenschap

Wapen uw immuunsysteem tegen virussen!

16/03/'20

Koen De Witte, KPNI therapeut van het KPNI Center , licht jullie graag enkele praktische tips toe mbt het versterken van ons immuunsysteem.

COVID-19 of het corona virus is in het land. De gezondheidssector komt onder zware druk te staan. De angst voor het onbekende is enorm. Meer dan ooit wordt de noodzaak voor een preventieve gezondheidszorg tastbaar, zeker als er nog geen vaccins voorradig zijn. Het immuunsysteem krijgt nu meer dan ooit de aandacht die het eindelijk altijd zou moeten krijgen. Laat dit dan het positieve zijn aan het corona virus. De aandacht voor onszelf, ons microbioom, de zorg voor elkaar en de verbondenheid met de natuur.

In deze blog deel ik graag met jullie mijn persoonlijke KPNI praktijk ervaring want een juiste leefstijl kan ook hier een verschil maken tussen een optimaal reagerend en een verstoord immuunsysteem. Want een infectie met het coronavirus leidt tot een hevige immuunreactie met activatie van veel pro-inflammatoire cytokines. Deze immunologische Th1 reactie heeft deze verhoogde ontstekingsfase nodig om de geïnfecteerde cellen te kunnen aanvallen. Het is duidelijk dat een goed werkend immuunsysteem cruciaal is om deze immunologische reactie correct te laten plaatsvinden en ook op tijd weer uit te zetten. De adviezen die de overheid ons oplegt (handhygiëne, vermijden van drukke plaatsen, afstand houden, …) hebben een grote impact op ons sociaal leven maar zijn echt noodzakelijk om de impact en druk op onze ziekenhuizen onder controle te houden. Maar wat kunnen we nu nog zelf extra doen om ons beter te beschermen:

 

 1. Herstel je rust-stress systeem en word terug cortisol gevoelig

De angst voor het corona virus is begrijpbaar maar mag geen buitensporige vormen aannemen. Want chronische stress, die bij velen al langer aanwezig is, leidt tot cortisol resistentie, die op zijn beurt het immuunsysteem onderdrukt en ons net gevoeligere maakt om virussen te kunnen krijgen. Het is daarom van groot belang om tot rust komen:

– Ga dagelijks wandelen in de natuur want verbonden zijn met de natuur heeft een enorme positieve impact op ons stress systeem tot rust te brengen.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.02942/full

– Een goed bioritme met voldoende rust en slaapuren is ook van groot belang. Een minimum van 8 slaapuren en 10 inactieve uren (zonder blauw licht (tv, ipad, gsm), maaltijden ’s avonds laat en stress prikkels) is het uiterste minimum. Deze tijd is noodzakelijk om de melatonine productie ’s nachts optimaal te laten plaatsvinden, want melatonine heeft ook antivirale eigenschappen.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850896/

– Neem tijd voor ontspannende en relaxerende momenten zoals yoga, mindfulness en hartcoherentie ademhalingsoefeningen.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850896/

– Neem ’s morgens een koude douche en herstel zo je cortisol gevoeligheid. Naast een impact op je mentale gezondheid, heeft het dagelijks nemen van een koude douche ook een gunstige impact op ons immuunsysteem.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025014/

 

2. Eet wat je darmmicrobioom echt wil!

Ons immuunsysteem hangt uiteraard nauw samen met ons darmmicrobioom en darmbacteriën. Het spreekt voor zich dat het dagelijks vermijden van foute voeding en antinutriënten en het eten van een correct uitgebalanceerd voedingspatroon hier een enorme impact op heeft. Maar wat moeten we nu eten om ons immuunsysteem beter te wapenen tegen pathogenen:

Beperk antinutriënten zoals tarwe, melkproducten en granen die de darmflora belasten en de darmpermeabiliteit verhogen. De belangrijkste hier zijn tarwe en gluten want deze voedingsstoffen zijn belangrijke triggers van zonuline, een eiwit die de darmpermeabiliteit of doorlaatbaarheid verhoogt en een negatieve impact heeft op het darmmicrobioom.
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/physrev.00003.2008

–  Overmatig alcohol gebruik leidt tot een verminderde activatie van het immuunsysteem. Twee tot vijf uur na de intoxicatie piek, circuleren er minder monocyten en natural killer cells en meer cytokinen die het immuunsysteem net minder actief maken.
https://www.loyolamedicine.org/news/binge-drinking-immune-young-adults

Eet gevarieerd en voldoende verse, liefst biologische groenten. En kies zeker groenten met voldoende prebiotische vezels als inuline en FOS. Deze gezonde vezels vind je voornamelijk terug in knollen en kolen en stimuleren de groei van onze goede darmbacteriën zoals de lactobacillen.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27704207

– Eet dagelijks verse gefermenteerde (niet gepasteuriseerde) groenten. Eet dit als een side dish, liefst dagelijks en minimum 1 tot 2 eetlepels. Het is de voedingsbron die heel rijk is aan verscheidene lactobacillen met tal van positieve effecten op ons immuunsysteem.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21215484

– Pimp uw salade of soep met zeewier en algen. Dit medicijn uit de zee bevat onder andere astaxanthine, een carotenoïde, met enorm gunstig effect op ons immuunsysteem om ons te beschermen tegen virale infecties.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4730289/

 

3. Voedingssupplementen en kruiden voor het immuunsysteem.

Bij een infectie verbruikt ons immuunsysteem veel meer bouwstoffen, mineralen, vitamines, vetzuren en eiwitten. Daarom is het van groot belang om gevarieerd te eten met voldoende groenten, fruit, vetzuren en eiwitten. Maar in de wintermaanden, en zeker in periodes zoals nu met de dreiging van het corona virus, kan het immuunsysteem ook een duwtje in de rug krijgen. Naast een algemene multivitamine, vitamine D3 en omega 3 vetzuren, zou ik als algemeen advies de volgende supplementen aanbevelen:

– Het middel om in te zetten vind ik vitamine C. Tal van onderzoeken tonen aan dat hoge dosissen vitamine C ons immuunsysteem een enorme boost geven tegen tal van virussen. En dit zowel preventief als curatief. Wel is het van belang om vitamine C (ascorbinezuur) hoog genoeg te doseren (meer dan enkele grammen per dag).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543583

– Naast vitamine C zet ik ook meestal extra zink in. Het lijkt er steeds meer op dat bijna alle immuuncellen afhankelijk zijn van de zink status. Meestal kies ik voor zinkmethionine (volwassenen min 45mg) per dag.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5666901/

– Omdat naast onze darmflora onze mondflora van enorm belang is om ons te beschermen tegen het binnendringen van pathogenen, kies ik ook vaak om een orale probiotica in te zetten en hier 2 tot 3 x per dag onze mondflora mee te spoelen en in te slikken. Deze gunstige melkzuurbacteriën (oa. lactobacillus plantarum, paracasei, rhamnosus, fermentum, …) hebben een enorme gunstige impact het onderdrukken van pathogenen. Zo is onder andere aangetoond dat de aanwezigheid van de lactobacillus rhamnosus de groei van de pathogene staphylococcus aureus onderdrukt en de productie van hun biofilm afremt. 
http://ologyjournals.com/jdsomr/jdsomr_00025.pdf

Verzorg jullie goed en geniet van de extra rustmomenten nu voor de meesten het land en de wereld stilvalt…. Combineer boswandelingen met voldoende rust en slaapuren en voedt uw lichaam met voeding met de juiste vitaminen, mineralen, vezels, vetzuren en eiwitten. Samen komen we hier sterker uit!

Contacteer ons gerust voor extra informatie.