Soep

Soep van peterseliewortel/aardpeer/oesterzwam met zoete aardappel chips

25/03/'19

Een soepje vol goede vezels uit peterseliewortel en aardpeer om ons darmmicrobioom te herstellen!

Zowel aardpeer (knolgewas) en peterseliewortel  (wortelgewas)  zijn rijk aan goede vezels en inuline. Inuline is een belangrijke bouwstof voor een uitgelanceerd microbioom en immuunsysteem. Knollen en vergeten groenten horen echt thuis bij een evenwichtig gezond voedingspatroon en "vergeten groenten" zouden dus eigenlijk nooit vergeten mogen worden. Maak daarom eens deze heerlijke, eenvoudige maar heel rijke soep.

Peterseliewortel lijkt op pastinaak, is iets kleiner. De smaak gaat meer naar peterselie en knolselder toe. Ik gebruik deze wortel heel graag in soepen en groentepurees. Ik had ook nog wat aardpeer op voorraad liggen. Aardpeer, een van mijn favoriete knollen, ook wel Topinamboer genoemd, is een knol met een typische smaak: zacht-zoet met een vleugje noot. Past perfect bij dit recept.

Aan deze soep voeg ik nog wat ui en look toe. Ik spoor ieder aan om  deze uiachtigen niet enkel als smaakmaker toe te voegen maar om er echt meer van te gebruiken (minimum 50g/dag).   Vooral door de combinatie van specifieke zwavelstoffen en antioxiderende bioflavonoïden zijn ze zo belangrijk voor ons immuunsysteem. Bepaalde zwavelverbindingen kunnen zelf actiever worden door verhitting. Eet dus vaker en meer van deze uiachtigen, zowel raw als verhit.

 Tot slot nog een handvol oesterzwammen (heel sterk immodulerend door de aanwezigheid van bèta 1,3/1,6-glucanen) en het recept staat op punt.

Het soepje werk ik af met wat crunchy chips van zoete aardappel, gebakken in kokosvet. Het heeft nog een extra crunchy bite aan het soepje.  Deze heerlijke chips zijn 100% PNI proof: zoete aardappel i.p.v. aardappel en gebakken in kokosolie in plaats van zonnebloemolie.  Goed nieuws voor alle chipsfanaten! 

 

Recept - Soep van peterseliewortel/aardpeer/oesterzwam met zoete aardappel chips

 • 2 peterseliewortels (van middelmatige grootte)
 • 1 stuk aardpeer
 • handvol oesterzwammen
 • 1 teentje look
 • 1/2 limoen
 • 1 ui
 • geurloze kokosolie (bestel hier)
 • chips van zoete aardappel (bestel hier)
 • water
 • peper en zout
 • tijm

Schil de ui, look, wortelpeterselie, aardpeer en snij in grove stukken. Smelt wat kokosolie en stoof de ui licht aan.  Voeg de rest van de groenten en de oesterzwammen toe en laat even aanstoven.  Voeg wat tijm toe. Blus met het sap van 1/2 limoen en 1 liter water.  Laat nog  10 minuten op een zacht vuur verder garen.  Mix met een blender of staafmixer tot een gladde soep.

Serveer met de crunchy zoete aardappel chips van travo.

Wil je nog wat extra eiwitten en vetzuren voeg nog enkele garnalen toe. De smaak van garnalen past perfect bij dit soepje. 

Tip: voor de liefhebbers, kan men ook wat gezonde kipfond toevoegen!

Print dit recept