Schaaldieren

Sint-Jakobsvruchten en zeekraal

30/11/'16

Een lekker bordje uit de zee!

Zeekraal is een echte seizoens(zee)groente.  Het seizoen loopt van mei tot september.  De zeekraal die te verkrijgen is tijdens de feestdagen wordt vaak gekweekt in Frankrijk en Engeland.  De kwaliteit kan verschillen.  Controleer of de zeekraal vers is. Goede zeekraal is donkergroen van kleur, heeft een frisse geur en heeft een stevig sturctuur (knapperig).  Je kan zeekraal kort blancheren of roerbakken.  De bereide zeekraal is op z'n best als hij nog een stevig bite heeft. Zeekraal barst van de vitaminen en mineralen maar is vooral goed voor onze schildklier.  Het bevat veel natuurlijk jodium, wat de bron is voor de productie van schildklierhormonen.

Dit gerecht is heel eenvoudig en snel klaar.  Het is ook een ideaal gerecht om klaar te maken tijdens een intermittent fasting periode. Intermittent fasting, d.i. vasten met tussenpauzen of op regelmatige basis onregelmatig eten.  Binnen de kPNI gebruiken we hiervoor verschillende manieren zoals overnight fasting (meer dan13 uur niet eten tussen avondmaal en ontbijt) of zelfs een maaltijd overslaan.  En dit steeds in combinatie met een gezonde levensstijl en een duidelijke calorierestrictie van max 500 tot 600 kcal per dag.  Intermittent fasting is de manier om ons lichaam en hersenen uit te dagen om te overleven en zo een anti-inflammatoire en antidiabetische werking te activeren. Vasten heeft dus een positief effect op schadelijke processen in het lichaam.  Tijdens vastenperioden vinden allerlei biochemische en moleculaire veranderingen in het lichaam plaats, zoals verhoging van bepaalde beschermende eiwitten, antioxidant enzymen, vitamine E en co-enzym Q10 die allen een beschermende werking hebben en ontstekingen en oxidatieve stress tegengaan. 

Neem je bijvoorbeeld een IF-dag waarbij je slechts één maaltijd neemt en de rest van de dag water of kruidenthee drinkt, dan is dit een goed recept voor een gezonde maaltijd met calorierestrictie. Het recept telt slechts155 kcal per persoon (totaal berekend met 6 coquilles per persoon).

Recept - Sint-Jakobsvruchten en zeekraal

voor 2 personen:

  • verse Sint-Jakobschelpen
  • 300g zeekraal
  • 4 lente uitjes
  • 1/2 chilipeper of snuifje chilivlokken (bestel nu)
  • 2 el balsamico-azijn (bestel nu)
  • zwarte peper

Maak de coquilles schoon en spoel ze onder koud stromend water.  Dep ze droog met keukenpapier. Kruid langs beide kanten met wat zwarte peper.  In dit gerecht gebruik ik geen extra zout gezien de zilte smaak van zeekraal.  Verwijder de houterige takjes van de zeekraal en spoel de zeekraal kort onder koud stromend water.  Blancheer de zeekraal ongeveer 2 minuten in kokend water en giet af.  Behoud ongeveer 4 el van het kookvocht.  Schroei de Sint-Jakobsvruchten langs beide kanten dicht en haal ze uit de pan.  Blus de pan met 4 el kookvocht van de zeekraal en 2 el balsamico-azijn en laat nog 1 minuutje inkoken.  Haal eventueel door de zeef om de overtollig stukjes te verwijderen.  Snij de lente uitjes schuin in grove stukken (1 cm). Snij een halve chilipeper in heel fijne reepjes (zonder zaadjes).  Dresseer de borden met de zeekraal en daarop de Sint-Jakobsvruchten. Verdeel de lente uitjes en chilipeper over de Sint-Jakobsvruchten. Besprenkel het warme sausje over je borden. En voila! Snel, eenvoud, lekker en gezond!

tip: je kan de zeekraal ook vervangen door een ander zeewier of spinazie.


Fatal error: Cannot use lexical variable $value as a parameter name in /usr/www/users/hannik/staging/kpni/sites/all/modules/webform/components/select.inc on line 765

Print dit recept