Warme groenten

Roergebakken spruitjes met zeewier en manuka honing

01/12/'19

In het Frans spreekt men over choux de Bruxelles, in het Engels over Brussels sprouts, en zelfs in het Zweeds erkent men de oorsprong van spruitjes in de benaming Brysselkål

Eén ding is zeker, het is een groente waar we als Belg echt trots op mogen zijn.

Spruiten of minikooltjes behoren, net als broccoli, bloemkool en boerenkool tot de kruisbloemige groenten en zitten boordevol glucosinolaten. Deze sulfur houdende glucosiden hebben ontelbare gezondheidsbbevorderende effecten. Zo zien we dat glucosinolaten uit kruisbloemige groenten, naast antimicrobiële en anti-oxidatieve eigenschappen, ook het risico op hart en vaatziektes duidelijk verlaagt.

Maar deze supergroente bevat naast goede vezels en vitamines, voornamelijk vitamine C en K, ook veel mineralen zoals kalium en selenium.

In dit recept combineer ik de spruitjes met de zilte smaak van het zeewier, als alternatief voor spek. Zeewier is net zoals spruitjes ook zo een goede bron van vezels, vitamines en mineralen, waar onze hersenen echt dol op zijn.

Spruitjes zijn vaak ook bitter van smaak en daardoor vaak niet de beste vriend van onze kinderen. Maar daar bestaat ook een super gezonde oplossing voor. Je kan hier wat manuka honing aan toevoegen als zoetmaker. Want manuka honing is meer dan een zoetstof. Het heeft een heel sterke antibacteriële werking. Zo is aangetoond dat hoog kwalitatieve manuka honing de aanmaak van biofilms door pseudomonas aeruginosa blokkeert. Meer nog, de combinatie van manuka honing, met voldoende alliinase uit ui en knoflook, kan zelfs de biofilm afbreken. 

Dit gerecht kun je dus inzetten om de ziekmakende pathogenen in de mond- en darmflora aan te pakken. 

Recept - Roergebakken spruitjes met zeewier en manuka honing

Neem wat zeesla en laat gedurende 5 minuten weken in een kommetje met water.  Stoom de spruiten beetgaar of kook ze beetgaar in water.  Snijd een sjalot fijn. Neem de zeesla uit het water en snijd in stukken van ongeveer 1 cm op 1 cm . Verhit wat kokosolie in een pan of wok.  Bak het sjalotje glazig op een matig vuur.  Bak nu ook het zeewier mee.  Zet het vuur hoger en bak de spruitjes aan.  Roer regelmatig om, om aanbakken te voorkomen.  Breek een ei boven de pan en roerbak het ei samen met de spruiten.  Kruid bij met peper en zout.  Roer 1 el manuka honing doorheel de spruiten.

Geniet!

Tip: de spruiten niet meer opwarmen na de toevoeging van de honing, om alle voedingswaarden van de honing te behouden.

Tip: indien je geen zeewierstukken gebruikt maar de zeewiervlokken is het voldoende om die gewoon achteraf bij de spruitjes toe te voegen (niet weken en niet meebakken).

Print dit recept