Salades

KPNI Foodie Salade met knapperig croutons

02/02/'20

Wat bevat een volwaardige salade? 
KPNI Foodies opinie:

 • goede vetzuren (vis, avocado, …)
 • prebiotische vezels (veel en verschillende groenten)
 • goede eiwitten
 • probiotica (gefermenteerde groenten)

En laten we het ook aan onze darmen vragen...

Ons microbioom is gek op gefermenteerde groenten. Deze zitten vol goede melkzuurbacteriën en  vitamines (Vitamine B en K), mineralen en vezels voor een gezond microbioom en een sterk immuunsysteem. Voeg daar nog een gezonde portie vezels aan toe (ui, salade) en kies voor extra goede prebiotische vezels uit de Pain PNI broodmix. Deze zijn vrij van gluten en tarwe en bestaan enkel uit meel van lijnzaad, kokos en tapioca. Het broodje dus om ons microbioom niet te belasten want deze bevatten ook geen zetmeel uit aardappel, maïs en rijst (als de andere glutenvrije broden). Onze noodzakelijke portie vetzuren en eiwitten halen we uit de ansjovis, eitjes en avocado. Een echte all-in-one salade voor een evenwichtig en gezond darmmicrobioom!

Deze KPNI Foodie salade hoort op ieders lunchmenu die zowel mentaal als fysiek wil presteren. Dus een receptje voor ons allen! ;)

Als gefermenteerde groente kan je kiezen voor wat zuurkool, kimchi of eender welke gefermenteerde groente.  Je kan gefermenteerde groenten vinden in de natuurvoedingswinkel in je buurt. (Opgelet: de gefermenteerde groenten mogen niet gepasteuriseerd zijn want dan zijn alle goede micro-organismen en enzymen vernietigd.)  Maar je kan ook zelf groenten gaan fermenteren en kiezen voor gefermenteerde wortelpastinaakkimchikool, ... Heb je geen idee hoe eraan te beginnen? Lees het stappenplan of kom naar één van onze workshops Fermenteren die reeds gepland staan op onze Agenda.

Knapperige croutons maken een salade lekker crunchy en helemaal af.  Deze zelfgemaakt croutons zijn bovendien heel gezond! Kant en klare croutons daarentegen niet: deze bevatten ongezonde vetten, tarwebloem en vaak ook suikers. De croutons die wij, KPNI Foodies, maken zijn heerlijk en wel heel voedzaam. Heb je een restje brood over, of wordt het brood wat te droog, maak er in een handomdraai  onweerstaanbaar lekkere croutons van.  Wij starten van KPNI Foodies Broodmix en gebruiken kokosolie om te bakken. Varieer en maak ook eens kruidige croutons door bijvoorbeeld wat look, peterselie, kurkuma, of andere immunostimulerende kruiden aan de croutons toe te voegen.

Zonder poespas, simpelweg lekker en mega gezond. Dat is waar het om gaat.

 

 

Recept - KPNI Foodie Salade met knapperig croutons

2 personen

voor de salade

 • 1/2  ijsberg sla
 • 2 avocado's
 • 1 rode ui  
 • ansjovis
 • 6 eetlepels gefermenteerde groenten: gefermenteerde kool, kimchi, koolrabi
 • verse peterselie

voor de croutons:

voor de mosterd dressing:

 • 1 el mosterd
 • 2 el  balsamico azijn
 • 150 ml olijfolie
 • zwarte peper
   

Snijd het Pain PNI broodje in blokjes. Smelt wat geurloze kokosolie in een antikleefpan.  Bak de blokjes al roerend snel krokant aan. Kruid de blokjes  met wat peper en zout. Voeg eventueel andere kruiden naar keuze (look, kurkuma, rozemarijn, ...) toe.   Laat uitlekken op wat keukenpapier.

Was de ijsbergsalade, laat uitlekken en snijd fijn.  Verwijder de schil en de pit van de avocado's en snijd in blokjes van 1.5 cm.  Versnipper de rode (gefermenteerde) ui.  Laat de ansjovis uitlekken.  Was en snijd de peterselie fijn. Schik alle ingrediënten op een bord. En voeg enkele eetlepels gefermenteerde groenten toe.

Meng voor de dressing alle ingrediënten.

Serveer de salade met de dressing en warme (of koude) croutons.

Enjoy!

 

Print dit recept