Warme groenten

Knolselderkroketjes

11/03/'19

Dit is een recept voor wie aardappelen en gluten uit zijn voedingspatroon heeft geschrapt... en heimwee heeft naar echte huisgemaakte kroketten!

De aardappel maakt plaats voor knolselder en als paneermeel gebruik ik Treat paneermeel op basis van juiste vezels, zonder anti-nutriënten.

We vervangen heel eenvoudig de aardappelen door knolselder. Knolselder is een perfect alternatief voor aardappels. De knol is bovendien veel voedzamer dan aardappels. Het bevat veel vitaminen (voornamelijk K), mineralen en voedingsvezels.  Knolselder bevat ook veel minder zetmeel dan aardappelen.

Het klassieke paneermeel vervangen we door Treat paneermeel. Klassiek paneermeel wordt over het algemeen vervaardigd uit tarwebloem, water, gist en vaak suiker.  Voor wie te vaak tarwe en suikers eet kan dit grote ontstekingsreactie uitlokt op ons immuunsysteem. Maar het is voornamelijk de hoge aanwezigheid van gliadine uit tarwe die de permeabiliteit van de darmwand kan beschadigen.

De meeste glutenvrij paneermeel die nu op de markt wordt aangeboden, wordt bereid met rijstemeel, maïszetmeel, en/of sojameel. En bied dus evenees geen oplossing, want je vervangt het ene anti-nutriënt (tarwe) door ander anti-nutriënten vol saponines (soja en aardappel) en geraffineerde koolhydraten (aardappel en rijst).

Daarom ontwikkelde ik  Treat paneermeel die enkel bestaat uit glutenvrij meel op basis van knollen, zaden en noten.  Want de koolhydraten en vezels uit groenten (vooral vezels uit knollen) zijn de beste bron van koolhydraten en vezels.  Het Treat paneermeel is samengesteld uit gunstige vezels uit konjacwortel en maniokwortel: twee knollen die als prebiotica ons darmmicrobioom meehelpen opbouwen. Aan de basis werd verder ook nog kokosmeel en lijnzaadmeel toegevoegd: deze gunstige vezels uit noten en zaden bevatten naast een portie eiwitten ook veel mineralen en vitamines. Klik hier om meer te weten over de Treat produten.

Ga nu snel aan de slag met die kroketten want huisgemaakte kroketjes smaken het allerlekkerst!

Recept - Knolselderkroketjes

nodig:

Kook de knolselderblokjes beetgaar.  Giet af en laat goed uitlekken.  Pureer en meng er 1 eidooier door samen met  1 el kokosolie. (Bewaar het overgebleven eiwit om de kroketten te paneren.) Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Meng er vervolgens 2 el paneermeel doorheen. Laat helemaal afkoelen in de koelkast.   

Zet 2 diepe borden klaar: 1 met het losgeklopt ei en het overgebleven eiwit, 1 met paneermeel.  Vorm met je handen balletjes van de puree.  Haal de balletjes achtereenvolgens door het paneermeel, ei en opnieuw door het paneermeel. 

Verhit de geurloze kokosolie in een pan of wok. Fituur de kroketten tot ze goudbruin zijn.  Draai de balletjes regelmatig om.  Laat even uitlekken op keukenpapier.

 

Print dit recept