Ei en gevogelte

Asperges à la Flamande

04/05/'18

Asperges brengen de lente in huis!  Asperges zijn niet goedkoop maar ze zijn elke euro waard. Het seizoen van de witte asperges uit volle grond begint ongeveer midden april en eindigt eind juni.  Dan is de smaak op z’n best.  Asperges hebben een heerlijk en zacht aroma en ze zijn heel gezond. (Lees meer hierover.) Dus echt een wondergroente om elk jaar naar uit te kijken.  Grijp nu je kans en zet ze op je KPNI menu!

Vandaag gaan we heel klassiek voor een bereiding à la Flamande!

Recept - Asperges à la Flamande

2 personen:

  • 12 asperges
  • 4 bio eitjes, hard gekookt
  • sap van ½ citroen
  • enkele bloempjes en fijngehakte blaadjes van daslook (of platte peterselie)
  • snuifje zout en zwarte peper
  • 50 ml olijfolie
  • enkele sneetjes gerookte of gemarineerde zalm

 

Schil de asperges met een dunschiller.  Snijd het onderste stukje van de asperge af (ongeveer 2 cm).  Was de asperges onder stromend water.  Leg de asperges in een kom met koud water.  Voeg een snuifje zout toe.  Breng aan de kook.  Zet het vuur af eens het water kookt en laat de asperges ongeveer 8 minuten in het warme water verder garen.  Haal de asperges uit het kookvocht en hou ze warm.  Giet het kookvocht niet weg.  Enkele eetlepels van dit lekker vocht heb je nodig voor de saus.  De rest kan je in soepen of andere gerechten verwerken.
Verwijder de schaal van de hard gekookte eieren.   Haal het eigeel uit het eiwit.  Snijd met een mes fijn.  Houd het eiwit en eigeel afzonderlijk.
Verwarm de olijfolie, enkele eetlepels van het kookvocht op een zacht vuurtje.  Voeg wat citroensap, zout, zwarte peper toe.
Schik de asperges in het bord.  Schik de geprakte eitjes rondom het bord. Serveer de saus er overheen.  Werk af met wat gerookte zalm en enkele daslookblaadjes en -bloempjes.

Tip: de gerookte zalm kan je vervangen door gemarineerde of gebakken zalm of gravad lax, witte vis, garnaaltjes, coquilles, kip, …

Tip: gebruik in plaats van daslook, peterselie

Print dit recept