Warme groenten

Bloemkoolrijst

09/05/'18

Ben je op zoek naar een alternatief voor witte rijst? Maak dan eens rijst van bloemkool. Dit is heel eenvoudig en heel lekker! Het is eveneens een kindvriendelijk recept: kinderen hebben een flinke portie groenten binnen zonder dat ze het beseffen.

Is rijst wel zo gezond als men beweert?

Eten we eigenlijk allemaal niet te veel brood, rijst, pasta en aardappelen? Jammergenoeg wel, want deze soort koolhydraten zijn niet goed voor ons spijsverteringsstelsel, omdat ons lichaam dat  simpelweg evolutionair gezien niet in deze hoeveelheden niet kan verwerken.

Aardappelen, granen en rijst zijn voedingsstoffen met een hoog glucose en/of fructose gehalte. We noemen ze de  acellulaire koolhydraten. Deze groep koolhydraten zijn zo compact omdat ze celloos tegen elkaar gepropt zijn en bevatten veel zetmeel wat de groei van de pathogene darmbacteriën stimuleert. Een overcomsumptie acellulaire koolhydraten leiden gegarandeerd tot een verstoorde, weinig diverse en pro-inflammatoire darmflora (met overwoekering van pathogene firmicutes en bacteroides stammen).

Maar zijn nu alle koolhydraten belastend voor ons lichaam?

Nee, in tegendeel: ons lichaam heeft goede koolhydraten nodig als energiebron. Juiste koolhydraten zijn noodzakelijk om het darmmicrobioom op te bouwen en in stand te houden. 

"Juiste cellulaire koolhydraten zorgen voor een gunstige darmflora en remmen zelfs de groei van deze andere schadelijke darmbacteriën "

Het zijn dus net de cellulaire koolhydraten die onze darmen nodig hebben want deze leiden tot een diverse, anti-inflammatoire darmflora en remmen zelfs de groei van deze andere schadelijke darmbacteriën. Deze super gezonde cellulaire vezels halen we het best uit groenten en knollen met een hoog gehalte aan inuline en fructo-oligo sachariden en vinden we voornamelijk in alle kolen (witte, rode, chinese , boeren- en zuurkool) en alle knol- en wortelgewassen (zoete aardappel, radijs, koolrabi, koolraap, daikon, rammenas ,knolselder, rode biet, schorseneer, pastinaak, wortelpeterselie, cichorei, artisjok …). Deze gezonde vezels worden niet geabsorbeerd en verteerd in de dunne darm maar worden gefermenteerd door de microflora van de dikke darm, wat op zijn beurt leidt tot de selectieve stimulatie en groei van de anti-inflammatoire bifidobacteriën en lactobacillen.

"Een juiste voedingsinname en lagere voedingsfrequentie leiden tot een gezondere stabielere bloedsuikerspiegel"

Maar bloemkoolrijst is ook een heel goed alternatief voor mensen die problemen hebben om hun bloedsuikerspiegel constant te houden. Want bloemkool heeft een veel lagere glycaemische index en lading dan rijst waardoor snelle pieken in onze bloedsuikerspiegel vermeden worden en de alvleesklier zo minder insuline moet vrijmaken. Zo zien we dat een juiste voedingsinname en lagere voedingsfrequentie gegarandeerd leiden tot een gezondere stabielere bloedsuikerspiegel.

Serveer deze bloemkoolrijst met een lekkere Thaise Curry.

Recept - Bloemkoolrijst

Ingrediënten: 
• 1 bloemkool
• 1 el kokosvet
• Peper/zout

Snijd de bloemkool in grove roosjes. Maal de roosjes in een keukenmachine heel kort tot grove korrels.  Steeds een handvol kort fijnmalen tot ‘rijst’. Schep de rijst in een kom en herhaal tot je alle bloemkoolroosjes grof gemalen hebt.

Verhit 1 el kokosvet in een pan/wok op het vuur.  Roerbak de bloemkoolrijst in 2 à 3 minuten op hoog vuur gaar.  (niet te lang laten bakken)

Breng op smaak met peper en zout. En werk eventueel af met verse kruiden (peterselie, bieslook, koriander, munt, basilicum, gebakken paddestoelen, ...)

Combineer met een pittige Thaise curry.

 

Print dit recept